Theatervoorstelling ActNow!

In 2016 won Panda Juu voor Kawa Training Center een cheque van €2500,–  bij  Fietsen Scoort voor het project Act Now!

Dit project opgezet door studenten van Kawa Training Center en regisseuse Elke Schouten, die hier speciaal voor was overgekomen uit Nederland, werkt effectief aan het bewustmaken van Zanzibari in hun eigen taal van het belang van het beschermen en schoonhouden van hun leefomgeving.

De theatermakers gebruikten voor de ontwikkeling van hun productie een sprookje dat iedereen in het Swahili taalgebied kent: hoe de giraffe aan haar lange nek komt.  De giraffe en zijn twee vrienden Vogel en Aap zwerven door een desolaat land waarin ze nog maar een boom overeind vinden. Giraffe klimt in de boom om beter over het landschap uit te kunnen kijken en vind daar een bijennest met honing. Hij eet alle honing op en blijft dan met zijn hooft tussen de takken geklemd zitten. Aap en vogel trekken zo hard aan hem om hem los te trekken dat zijn nek uitgerekt raakt.  Als hij uiteindelijk weer los komt, is zijn nek zo lang geworden dat hij over het hele landschap uit kan kijken.  Hij ziet geen enkele boom meer, maar wel heel veel rotsooi.

Aan de zijkant van het toneel debatteren twee oude mannetjes over alle bomen die vroeger op het eiland stonden en hoe ze allemaal worden omgehakt door de bevolking voor brandstof en voor het aanleggen van akkertjes, en hoe dit modderstromen en aardverschuivingen tot gevolg heeft als het hard regent. Ze schudden ook zuchtend het hoofd over de rommel die iedereen achterlaat, waardoor het mooie landschap steeds verder vervuilt. De toeschouwers leven enthousiast mee met het verhaal en zingen mee met de liedjes. Uiteindelijk worden ze uitgenodigd om te helpen met opruimen en het planten van bomen.

De voorstelling was een groot succes op alle scholen waar hij is opgevoerd en de boodschap die wordt uitgedragen komt duidelijk over. De acteurs krijgen nog steeds uitnodigingen om te komen spelen overal op het eiland. Het zou ideaal zijn als we dit project een permanent karakter zouden kunnen geven. Helaas krijgen de acteurs daar dan toch vaak te weinig voor betaald, waardoor ze het niet kunnen doen in plaats van ander betaald werk.

Wilt u een bijdrage leveren om dit project aan de gang te houden, dan kunt deze bijdrage storten op girorekening van Panda Juu en oormerken voor Act Now!

Ook kunnen we altijd vrijwilligers gebruiken die helpen met de voorstelling op allerlei manieren. Te denken valt aan regie, het op peil houden van de props, het helpen met transport enz, enz.

Voor informatie over dit project kunt u het beste rechtstreeks contact opnemen met Suzanne Degeling van Kawa Training Center.